Når trodsalderen rammer, betyder det en stor ændring af dit barns adfærd. Når dit barn putter brød ned i mælken, er det for at undersøge det. Når dit barn nægter at tage tøj på og ikke vil med ud af døren, er det i gang med at finde ud af ”Hvem er jeg, og hvad vil jeg egentlig?”
Find ud af, hvad du gør, når dit barn er i trodsalderen som 1-, 2- og 3-årig.
Som familierådgiver møder jeg mange forældre, der bliver overraskede over forandringerne, når deres barn kommer i trodsalderen. Kom godt igennem trodsalderen ved hjælpe dit barn med at rumme de store følelser, der kommer op.
Her kan du læse om, hvad trodsalderen er, hvad der sker i dit barns hjerne, og hvad du kan gøre for at hjælpe dit barn i trodsalderen.
Her har du et overblik over indholdet, så du kan hoppe hen til det, du synes er mest spændende.
Hvad er trodsalderen?
- Trodsalder er når et barn i 1-3 års alderen begynder at trodse deres forældres vilje.
- Barnet er blevet dygtigere motorisk, afprøver nye ting og undersøger sin omverden med nysgerrighed.
- Med trodsalderen prøver barnet at blive mere selvstændigt. Barnet vil ikke samarbejde så meget, som det har gjort tidligere.
- Trodsalderen bliver af fagfolk oftest kaldt selvstændighedsalderen.
- Trodsalderen er en udfordring for de fleste børnefamilier.
Bonus til dig med et barn i trodsalderen: Kunne du tænke dig at vide, hvad du skal gøre, næste gang dit barn skriger og vil have sin vilje? Få min SOS-plan - den er lige til at printe ud og sætte på køleskabet. En livline du kan bruge næste gang dit barn får en nedsmeltning.
Trodsalder 1-2 år (når man får smag for frihed)
Pludselig er din bedårende lille krøltop til en skrigemaskine, der går i selvsving over, at sokken sidder forkert. Har du prøvet noget, der minder om dette med dit barn?
For det kan være lidt af et chok, når ens rolige og glade barn bliver forvandlet til en gnaven og vred hidsigprop, der laver flitsbuer på gulvet over en agurk, der er skåret forkert.
Måske tænker du:
”Har jeg sat for få grænser?”
”Er jeg selv skyld i, at jeg har fået en stædig lille hidsigprop?”
Svaret er nej, for det er en helt naturlig udvikling, som alle børn gennemgår.
Så hvad sker der med dit barn, når det kommer i trodsalderen?
Indtil dit barn er et år, har det været helt afhængig af dig. For at være sikker på, at du er der, har dit barn haft sine antenner ude for at finde ud af: "Hvor langt må jeg gå?" - Og hele tiden med et øje på, hvad du er okay med det: "Hvad siger mor, når jeg går hertil?" Du har sandsynligvis ikke lagt mærke til det, men dit barn har tilpasset sig selv så meget som muligt for at være sikker på, at have en god tilknytning til dig. Tilknytningen til dig har været livsnødvendig for dit lille barn.
Trodsalderen betyder startskuddet til meget mere selvstændighed for dit barn (mange kalder derfor også trodsalderen for selvstændighedsalderen).
Trodsalderen starter med nysgerrighed
Som 1-årig begynder dit barn typisk at udforske verden på egen hånd. Mange børn begynder at gå som 1-årige – og nu kan de pludselig komme hurtigt rundt og undersøge ting. Så du oplever måske, at dit barns nysgerrighed er stor - og når det samtidig går i turbofart, kan det godt være lidt udmattende, at du hele tiden skal være på dupperne for, at der ikke sker for mange ulykker.
Den lille krudtugle har måske lyst til at finde ud af:
- Hvad sker der, når ostemaden kommer ned i mælk?
- Hvad sker der med legetøjsbilen, når man banker den hårdt ned i gulvet?
- Min mor har sagt nej, men jeg kan alligevel slet ikke lade være med at hive bøgerne ned fra reolen - for hvad sker der, når de falder ned?
Det er egentlig ikke for at provokere at alt skal undersøges og prøves. Den lille tumling vil egentlig gerne samarbejde med dig. Så hun ved godt, at du ikke vil have, at hun putter ostemaden ned i mælken.
Men nysgerrigheden og lysten er så stor, at hun bare må prøve. Dit barn er nemlig lyststyret, og derfor vinder nysgerrigheden - også selvom hun godt ved, at du ikke vil have det.
Samtidig er følelserne helt uden på. Det er helt normalt, at barnets følelser ændrer sig hele tiden: Det kan svinge fra at være vildt glad til at græde fortvivlet over ikke at måtte få en is.
Det er en sund og god udvikling for dit barn, selvom det som forælder føles utrolig udmattende…
Hvis du har svært ved at rumme dit barn, så kan du læse mit blogindlæg om, hvad du kan gøre.
Mit gæt er, at du oplever trodsalderen som opslidende, fordi dit barn hele tiden protesterer højt og tydeligt på almindelige ting som at skulle spise mad, have tøj på, i seng og afleveres eller hentes i institution. Det er hårdt fordi, dit barn hele tiden skal prøve grænser af og ikke accepterer et nej.
Så hvad gør du for at få dit barn godt igennem trodsalderen?
Sådan gør du når din 1-2-årige er i trodsalderen
I 1-2-års alderen prøver dit barn alt muligt og hopper ud i nye ting med krum hals. Også selvom det tit mislykkes. Det prøver igen og igen… og igen.
Det kan være svært at vide, hvad der skal til for at du støtter dit barn godt. Men det vil jeg faktisk give dig her. Hæng på.
Sådan støtter du dit barn, selvom du bare ved, at det kommer til at gå galt om et splitsekund
Mille vil hælde mælk op selv fra en karton. Hun får lov, rammer ved siden af og bliver helt ulykkelig.
Hendes mor sætter ord på: ”Du ville hælde mælk op og nu er du ked af, at du ramte ved siden af. Er det sådan?” Mille nikker, græder og prøver igen. Nu vil hun have, at mor skal hjælpe.
Hun prøver selv senere og igen næste dag, og hendes mor kan næsten ikke holde ud, at så meget mælk ender på bordet, men hun holder sin kritik tilbage og lader Mille prøve, selvom hun bare ved, at hun kommer til at hælde ved siden af.
Da Mille efter mange forsøg - og meget mælk på bordet - endelig hælder mælk op uden at spilde, lyser hun op i et stort smil.
Når dit barn kommer i trodsalderen, har det lyst til at prøve at gøre tingene selv. Det er på vej til at blive selvstændigt.
Jo mere du kan lade dit barn prøve og fejle, uden at du tager over, og hvor du ikke blander dig med andet end varme øjne og opmuntring - jo bedre vil du hjælpe dit barn. Fordi så får dit barn lidt efter lidt troen på, at det kan selv.
Bonus til dig: Kunne du tænke dig at have en livline, når dit barn i trodsalderen får en skrigetur? Få min SOS-plan - den er lige til at printe ud og sætte på køleskabet. Så du har noget andet, du kan gøre næste gang dit barn får en nedsmeltning.
Kamp om at få tøj på: Undgå magtkampen ved at finde ud af, hvad der sker i dit barn
Nora nægtede at tage tøj på. Hendes mor måtte løbe efter hende for at få tøjet på. Det hjalp, da mor droppede at proppe tøjet på Nora mens hun ålede sig væk med skrig og skrål. Noras mor satte sig ned og prøvede at finde ud af, hvad det var, der skete for Nora: ”Du har bare ikke lyst til at tage tøj på. Er det rigtigt?”
Nora stoppede lidt op, kiggede på sin mor og nikkede. Rart, at hendes mor forstod hende. Hendes mor satte lidt flere ord på: “Du havde måske meget mere lyst til at være hjemme sammen med mig. Er det sådan det er?”
Nora sagde ikke noget, men hendes mor kunne se, at hun havde ramt plet, og hendes lille pige kom hen og fik et kram.
Det, som gjorde en forskel for Nora var, at hendes mor kunne hjælpe hende med at sætte ord på det indeni. Og det var faktisk ikke trodsighed, som gjorde, at Nora ikke ville tage tøj på.
Der var en god grund i Noras verden til, at hun ikke ville. Det hjalp at moren undgik magtkampen men i stedet prøvede at finde ud af, hvad der lå bag Noras modstand.
Når du hjælper dit barn med at mærke og rumme de følelser, der foregår indeni, hjælper du dit barn godt igennem trodsalderen.
Næste dag stod de lidt tidligere op, så der var tid til at lege.
De puttede leg i at tage tøj på: Lavede fjollede drillesokker, der selv hoppede op på mors hænder, og bukser der satte sig på hendes hoved.
De snakkede lidt mere om, at det var svært for Nora at tage af sted, når hun faktisk helst ville være hjemme med mor. Pludselig var det ikke så svært at tage tøj på. Deres snak havde taget kampen ud af situationen. Nora følte sig set og mødt.
Så planlæg lidt ekstra tid, leg med det og vær nysgerrig efter at finde ud af, hvad der sker inde i dit barn, når det ikke vil have tøj på [eller indsæt selv…]. Så du hjælper dit barn med at finde rundt i de store følelser, som godt kan være overvældende.
Ender du altid i de samme konflikter med dit barn?
Kommer du for tit ud i en magtkamp, som du ikke ved, hvordan du stopper? Måske kan en familierådgivning hjælpe. Find ud af, hvad familierådgivning er, og om det kan være en løsning for din familie. Læs mit blogindlæg om, hvad familierådgivning er.
Måske er det ok at få hjælp til det, der er svært i familien?
Måske kunne du bruge en uforpligtende snak om, hvad dit barn har brug for? Har du lyst til, at vi tager en snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig og din familie? Så kan du gå ind og booke en afklarende samtale (det er gratis). Her kan du booke en afklarende samtale med mig
Trodsalder 3 år: Kan selv – vil selv
Når dit barn rammer de 3 år vil du typisk se trodsalderen vise sig ved et barn, der bliver mere viljestærkt og stædigt. Den løsrivelse, der startede i 1-2-års alderen, vil nu udvikle sig, og trodsalderen er ofte på sit højeste, når dit barn er i 3-års alderen.
Dit barn siger hele tiden trodsigt: ”Kan selv – vil selv!”
Amalie på 3 år ”VIL SELV!” tage sokkerne på. Men sokkerne driller, og hun skriger i frustration over, at hun ikke kan, og så skal mor alligevel træde til for at hjælpe.
Sådan er det meget – 3-årige vil gøre det selv og lærer en hel masse nye ting, og samtidig skal de tit have hjælp.
Den 3 årige i trodsalderen er stor og lille på samme tid
Udviklingen går rivende stærkt i 3-års alderen, for dit barn er nysgerrig på hele verden. Barnet begynder at kunne mange nye ting med sin krop og kan bedre formulere sig. Når barnet kan så meget nyt, kan man som forælder komme til at tro, at det er større, end det egentlig er:
Nikolaj har fået den sidste banan og vil selv åbne den. Undervejs knækker bananen, og Nikolaj bryder helt sammen. Han græder og græder. Det var den sidste, og nu er den knækket.
Hans mor synes, han reagerer meget dramatisk, og hun er lige ved at sige: ”Nu skal du altså spise den banan, du har skrællet”. Og hun skal bide sig selv i tungen for ikke at sige: “Det er jo bare en banan; det er altså ikke noget at græde over”.
Hun holder alt det tilbage, fordi det ikke hjælper. I stedet tager hun en dyb indånding og tænker, at hun må hjælpe ham med at håndtere de store følelser:
”Du ville have en hel banan. Når bananen er knækket, er det bare helt forkert… Er det sådan det er?”
Nikolaj græder endnu højere: ”Jaaah…” – Det er rart at blive mødt i sine følelser.
De bliver ved det lidt tid. Mor bliver ved med at hjælpe ham med at sætte ord på. Og være der for ham mens han græder. Og så er den ikke længere.
Da han har snøftet færdig, tager han bananen, spiser og går hen og leger med biler.
Det kan virke enkelt, men der er faktisk sket noget stort for Nikolaj. Han har oplevet at blive overvældet af store følelser, blive mødt uden at blive gjort forkert, og han er blevet hjulpet til at komme godt ud på den anden side af sin ked-af-det-hed.
Der kan også komme smæk på søskendekonflikter i denne periode. Hvor dine børn kommer op og toppes hele tiden - og om alting. Og det føles som om, du konstant er nødt til at have opmærksomheden rettet mod dine børn, fordi den mindste gnist bare får søskendekonflikterne til at buldre afsted for fuld skrue. Her vil dit barn i trodsalderen også have brug for din hjælp til at sætte ord på det, der er svært (hvis det er noget, der er aktuelt hos dig, kan du læse mit blogindlæg om søskendekonflikter).
Børn i trodsalderen har brug for hjælp til de store følelser
Børn i trodsalderen har følelserne tæt på – de skal have hjælp til at klare de store følelser, de oplever. Tit går de fra at være meget glade til at være enormt kede af det, og en 3-årig skal have hjælp til at klare de store humørsvingninger. Deres hjerne er ufærdig, og store følelser skal hjernen derfor have hjælp til at klare.
Det er lettere med en baby...
Når en baby græder, har du - hvis jeg ikke tager meget fejl - et godt instinkt for, hvordan du hjælper en baby igennem følelsen af at være ked af det: Du ser babyen i øjnene, siger beroligende lyde og vugger.
På den måde hjælper du babyen med at få erfaringen: “Når jeg er ked af det, kan jeg komme ud af følelsen og blive glad igen”. Og babyen har også lænet sig ind i dit nervesystem og mærket det, at det er okay at slappe af her.
Hvis der ikke var en voksen til at hjælpe babyen med at regulere sine følelser, ville babyen blive ved med at græde – indtil den blev så udmattet, at den ville give op.
En baby kan nemlig ikke selv komme ud af følelsen af at være ked af det. Fordi babys hjerne er ikke modnet endnu. Og dit barn i trodsalderen har også brug for din hjælp.
Faktisk har dit barn i trodsalderen heller ikke let ved at håndtere store følelser. Dit 3-årige barn har en umoden hjerne, som har svært ved at holde ud at være i svære følelser. Det kan resultere i store konflikter, og her har dit barn brug for din hjælp.
Bonus til dig med et barn i trodsalderen: Kunne du tænke dig at vide præcis, hvad du skal gøre, næste gang dit barn skriger og vil have sin vilje? Få min SOS-plan - den er lige til at printe ud og sætte på køleskabet. En livline du kan bruge næste gang dit barn får en nedsmeltning.
I hjerneforskningen har man fundet ud af, at et barn klarer sig godt, hvis man som forælder er god til at møde barnets følelser, og særligt 1-3 års alderen har stor betydning.
Når du som forælder kan rumme dit barns følelser, uden at dine egne følelser flyder over, vil det hjælpe dit barn med at mestre sine egne følelser. Og det er forløberen for, at dit barn udvikler empati (hvad det faktisk først gør i 5-års alderen).
Til nørden: Hvis du vil vide mere om, hvilken udvikling dit barns hjerne gennemgår, kan du læse Susan Harts ”Den følsomme hjerne”.
At du rummer betyder ikke, at du skal føje dit barns ønsker. Barnet skal bare have lov til at mærke sine følelser uden at blive gjort forkert, og uden at barnet behøver at lukke dem ned.
Læs her, hvordan du undgår, at dit barn bliver til en lille hustyran, der bestemmer det hele derhjemme: Sådan sætter du grænser for dit barn.
Når du har et trodsigt barn, er det ikke fordi, du har gjort noget forkert
En 3-årig oplever sin omverden tydeligere og begynder at forholde sig til, hvad der sker. Når man er 3 år og i trodsalderen, følger man ikke bare med mere. Nu bliver dit barn bevidst om, hvad det vil og ikke vil:
- ”Jeg vil ikke med!”
- ”Jeg vil ikke have jakke på!”
- ”Dumme mor”
Som forælder kan det være svært at holde ud, og mange prøver alle mulige og umulige strategier: At være streng og stille krav – derefter fortryde det og være eftergivende. Du veksler måske mellem straf, belønning og gulerod? Og måske kommer du helt derhen, hvor du i afmagt mest af alt har lyst til at kaste håndklædet i ringen, fordi dit barn får trykket på de allermest ømme knapper, der bare får dig til at eksplodere. Det kan være, at du hører dig selv eksplodere:
- ”Nu kommer du bare her!”
- ”Hvis du ikke kommer nu, kan du sove i børnehaven!”
- "SÅ stopper du!"
Alle forældre kommer til at sige ting til deres børn, som de fortryder. Og det er svært at gøre noget andet, når vi bliver pressede (så prøv ikke at slå dig selv for meget oven i hovedet, når du kommer til at sige noget, som du så inderligt fortryder). Inde bagved ligger der måske også en stemme, som siger, at det heller ikke er rimeligt, at barnet opfører sig sådan.
Vi kan komme til at føle, at vi fejler som forældre, når vores barn opfører sig urimeligt.
Men bare rolig, det er ikke dig, der har gjort noget galt, når dit 3-årige barn går helt bananas over tilsyneladende ingenting. Det er en helt naturlig udvikling. Og hvis du graver længere ned, er der ofte også en god grund.
Bonus til dig med et barn i trodsalderen: Er du udmattet over de udfordringer trodsalderen bringer med sig? Og kunne du godt tænke dig at vide præcis, hvad du gør, næste gang dit barn flipper ud over en bagatel? Få min SOS-plan. Den er lige til at printe ud og sætte på køleskabet. Så har du en livline, du kan bruge, næste gang dit barn får en nedsmeltning.
3-årig ville ikke med hjem fra børnehaven - og det var der var en god grund til
En mor var i børnehaven for at hente Storm på 3 år, men han råbte:
”JEG VIL IKKE MED HJEM!” ligeså snart han så sin mor. Og så spurtede han væk fra hende og gemte sig under et bord.
Til at starte med var hun tålmodig, men han kravlede videre og videre og ind under et andet bord og et tredje.
Men efter en lang arbejdsdag blev morens tålmodighed forståeligt nok brugt op:
”Jeg vil have, at du kommer ud NU!”
Han skreg: ”NEEEJ”, og det blev til lidt af en jagt. Hun blev varm og svedig af at mosle efter ham, og hun kom helt op i det røde felt. Samtidig var der sideblikke fra de andre forældre, og hun kunne næsten høre dem sige: ”Den mor kan da slet ikke styre sit barn”.
Til sidst fik hun fat i hans ene fod og hev ham ud fra under bordet. Mens hun prustende bar ham ud til bilen, følte hun sig som Verdens Værste Mor.
Men hvad var der egentlig gået galt?
Da hun lidt senere legede biler med drengen, spurgte hun henkastet: ”Vil du hjælpe mig med at forstå, hvorfor du ikke ville med hjem i dag?”. ”Næh”. Så tænkte han lidt og svarede så: ”Jeg var sur”. ”Hvorfor blev du sur?” Efter lidt tid svarede han: ”Toke og August drillede”.
Så gav hendes drengs opførsel pludselig mening.Han havde en masse frustration, som han ikke kunne sætte ord på. Han kunne bare give udtryk for en vrede indeni. Og det var svært for hans mor at forstå. Lige indtil hun tog de nysgerrige briller på. Og undersøgte, hvad der lå bag hans tilsyneladende urimelige råben og kamp imod at komme med hjem.
Næste gang han ikke ville med hjem fra børnehaven, var hun lige ved at begynde at jagte ham, men i stedet spurgte hun denne gang ind til, om der var noget, der var svært. Og han fortalte, at han var blevet skubbet af en af de store drenge. Hun lyttede til ham og gav ham et kram, og så ville han gerne med hjem.
Er det lidt for hårdt, og er I kørt fast? Måske er det på tide at få hjælp af en, der kan se det hele lidt udefra?
Har du lyst til, at vi tager en snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig og din familie? Så gå ind og book mig til en afklarende samtale (det er uforpligtende - og gratis). Her kan du booke en afklarende samtale
Sådan gør du, når din 3 årige er i trodsalderen
Så hvad er de bedste fif til at håndtere et 3-årigt barn i trodsalderen? Udfordringerne er mange...
”Jeg vil ikke have tøj på!”
”Jeg vil ikke med hjem!”
Ofte må man også deale med andre mennesker, der synes, at man ikke får sat grænser. Det er som om, de synes, at det er helt fint at blande sig. Som forælder har du måske mødt udsagn som:
”Får han bare lov til at styre det hele?” eller ”Har I prøvet at sige ’nej’ til ham?”
Måske kommer du nogle gange til at tvivle på dig selv?
”Gør jeg det godt nok?”
”Er det normalt, at der er så mange konflikter?”
Og ja – det her er en hård tid! Kendetegnet ved trodsalderen er, at dit barn siger nej til de fleste ting, og det er helt normalt med masser af konflikter. Det er ikke fordi, du har gjort noget forkert.
Dit barn er i gang med at finde ud af sig selv.
Synes du, at det er lidt for hårdt, og overvejer du, at få hjælp? Find ud af, hvad familierådgivning er, og om det måske kan være en løsning for din familie. Læs mit blogindlæg om familierådgivning.
Hvad er det ok, at et barn på 3 år selv bestemmer?
Det er vigtigt for et barn i trodsalderen at gøre tingene selv. Nogle gange virker barnet stædigt, og derfor kan det ende med en magtkamp, fordi man som forælder gerne vil forhindre, at ens barn bliver lille tyran, der bestemmer det hele.
Her er det godt at vide, at for dit barn er det et alvorligt og vigtigt projekt at blive selvstændig. Så barnet bliver godt hjulpet, hvis du tænker over, hvor vigtigt dit nej er:
- Kunne han egentlig selv bestemme, om han skal have frikadeller, eller om han kun spiser kartofler og gulerødder i dag?
- Kan han selv bestemme, hvilke bukser, han vil have på i dag?
Når det betyder meget for dit barn at mærke, at han kan noget selv, er der så noget, som du som mor ikke behøver at gøre på din måde? Er der noget, du kan give slip på?
Du kan spørge dig selv: ”Er mit ’nej’ virkelig vigtigt for mig her? Eller kan jeg sige ’ja’?”
Sådan gør du når din 3 årige siger “dumme mor”
Sally på 3 år skreg: ”Dumme mor!”
Det er ikke rart at blive råbt ind i hovedet, og Sallys mor sagde: ”Sådan vil jeg ikke have, at du taler til mig!”
Det er fint at sætte grænser, men egentlig syntes Sally ikke, at hendes mor var dum.Hvis det var muligt for Sally at udtrykke sig ordentligt, ville hun sige:
”Jeg er træt og har det svært lige nu. Jeg har haft en virkelig hård dag og har ikke noget overskud. Vil du hjælpe mig?”
Hvis dit barn sagde sådan, ville det være sådan cirka en million gange lettere at holde hjertet varmt…
Men det kan dit barn ikke formulere – og derfor har Sally brug for at hendes mor oversætter, hvad der egentlig sker indeni hende.
Så prøv at finde ud af hvilke følelser, der er oppe og vende. Hjælp med at sætte ord på det svære. I stedet for at fokusere på, at hun bliver kaldt dum, interesserer Sallys mor sig for, hvordan Sally har det indeni:
"Du lyder som om, du er vred... Er det rigtigt?"
"Ja!"
"Vil du hjælpe mig med at forstå, hvad det er?"
Sally begynder at græde og fortæller om, at Susan og Vera ikke ville have hende med i deres leg.
Når de er ude af situationen siger Sallys mor: "Jeg vil ikke have, at du kalder mig dum". Men hun kan se, at det egentlig er overflødigt, for Sally ved det godt. Det var bare nogle store følelser indeni, som bare skulle ud. Det var rart at mor kunne være der sammen med hende, når hun havde de store følelser.
Bonus til dig med et barn i trodsalderen: Kunne du tænke dig at vide, hvad du gør, næste gang dit barn bare skriger og er umulig at nå ind til? Få min SOS-plan. Den er lige til at printe ud og sætte på køleskabet.
Er trodsalderen (også) hård ved din familie, og overvejer du at få hjælp?
Når dit barn er i trodsalderen, kan det være en stor udfordring, som sætter hele familien på prøve.
Brænder du efter at gøre noget andet - men ved ikke hvordan?
Måske er det ok at bede om hjælp til det, der er svært i familien?
Så du bruge kræfterne på at nyde at være mor.
Måske genkender du noget:
- Det ender i magtkampe og diskussioner om at tage tøj på, spise mad eller komme ud ad døren?
- “Jeg kommer i afmagt til at sætte for hårde grænser, så jeg føler, at jeg mister mit barn lidt”.
- “Jeg kommer til at være for blød, fordi jeg ikke orker at tage kampen - så jeg ender med at gå over mine egne grænser”
- Er I allesammen helt slidt i familien?
Så er det måske tid til at gøre noget ved det. I det næste kan du læse om, hvordan andre familier har brugt familierådgivning. Det kan være, at det også er noget for dig og din familie?
Læs her hvad andre familier har fået ud af at få familierådgivning
“
"Jeg vil helt klart anbefale Sophia til alle, som ønsker familierådgivning. Det har været en af de bedste investeringer i min familie nogensinde"
Jeg kontaktede Sophia, fordi vi har en meget viljestærk og følsom 3-årig med en vrede, som fyldte alt for meget i vores hverdag, og gav os alt for mange konflikter i familien - både med vores søn og mellem os forældre. Det tærede på os alle sammen, og jeg var meget bekymret - både for vores 3-åriges udvikling og selvværd - og for, om vi som familie kunne blive ved med at klare det store pres, det var at have så konfliktfyldt en dagligdag.
Jeg søgte efter råd på nettet, og faldt over Sophia og hendes blog, hvor jeg ret hurtigt stødte på en beskrivelse af netop vores udfordringer. Jeg tilmeldte mig et af Sophias webinarer om børns vrede, hvor hun kom med konkrete råd til at håndtere de mange konflikter og vredesudbrud, og fandt hurtigt ud af, at jeg måske kunne finde mere hjælp hos Sophia.
Sophia gav mig en forståelse af, hvad der rørte sig i min 3-årige dreng, og kom med en række konkrete redskaber til at hjælpe ham og komme vores mange konflikter til livs. Jeg fik også en bedre forståelse af, hvordan det hele påvirkede mig som forælder, og hvordan mine egne følelser og handlemønstre var medvirkende til den dårlige spiral, vi var havnet i. Konflikterne herhjemme er blevet meget færre, og når de opstår, har jeg meget nemmere ved at være i dem.
Sophia tog udgangspunkt i vores specifikke situation og skabte nogle trygge rammer for at tale om vores udfordringer.
Hun startede med at komme hjem til os og møde os og vores drenge, og hvor vi fik en fælles snak på børnenes præmisser om, hvordan det er at være en del af vores familie. Sophias tilgang gjorde en kæmpe forskel, idet vi fik sat ord på de svære konflikter hjemme hos os - og vores 3-årige begyndte faktisk allerede her at virke mere harmonisk og glad.
Herefter gik jeg i et forløb hos Sophia, hvor vi fra gang til gang vendte forskellige problematikker og metoder til at afhjælpe dem, som jeg prøvede af mellem vores møder. Det har gjort en kæmpe forskel for vores familie. Vi har fået en meget mere harmonisk dreng og har lært at rumme hans følelser på en helt anden måde end før.
Jeg synes godt, om, at Sophia ikke kun kommer med konkrete forslag til nye måder at handle på, men hjælper også med at forstå følelserne bag et barns adfærd.
I starten var jeg udmattet og slidt op af bekymringer og daglige konflikter, og havde svært ved at tro på, at vi nogensinde kunne få det godt som familie. Nu har jeg fået en lang række gode redskaber, som hjælper mig med at møde begge mine drenge og være i de svære situationer på en helt anden måde, end før. Jeg føler mig meget klogere på både mine børn men også på mine egne reaktionsmønstre, hvordan de er opstået, og hvordan jeg kan ændre dem.
Forløbet hos Sophia fungerede rigtig godt som helhed, hvor jeg både fik helt konkrete nye redskaber at arbejde med i forhold til at hjælpe min dreng og samtidig fik ændret mit eget adfærdsmønster via refleksioner i vores samtaler.
Jeg vil helt klart anbefale Sophia til alle, som ønsker familierådgivning. Det har været en af de bedste investeringer i min familie nogensinde.
I min omgangskreds er Sophia nu kendt som "børnehviskeren," da det var tæt på at være sådan, jeg oplevede effekten, allerede efter hendes indledende besøg hjemme hos os 🙂
“
"Vi vil til enhver tid anbefale Sophia til andre. Sophia er fagligt dygtig, hun er åben og ser os uden at dømme"
“Vi er en familie på 5 med tre børn under 4 år. Vores behov var primært omkring vores tvillingedrenge på 3 år, hvor der var udfordringer både i løbet af dagen, men især i forbindelse med putninger, som blev rodet med leg, råb og roden rundt. Vi var alle trætte, slidte og kede af det, og nu var det tid til at få vendt skuden.
Vi valgte Sophia ud fra, hvad vi havde læst på hendes hjemmeside, og fordi hun har erfaringer og kendskab til det, at have tvillinger selv. Derudover tilbyder hun hjemmebesøg, og for os var det vigtigt og rart, at hun havde mødt vores drenge, set vores omgivelser og hvordan vi interagerer med dem eksempelvis ved et måltid. Hun fik ved besøget set lidt forskelligt af, hvad vi har haft udfordringer med, som vi kunne bringe med videre i første session.
Sophias tilgang har givet os værktøjerne og bedre forståelse for, hvordan vi møder vores børn og at se tingene fra deres perspektiv. Hun hjælper med at forklare deres følelser og reaktioner i forskellige situationer, hvilket gjorde at vi bedre kunne møde dem i endnu flere situationer og er bedre til at komme konflikter i forkøbet.
Sophia skaber nogle trygge rammer, hvor man tør at åbne op og føler sig forstået omkring sine udfordringer og egne handlemønstre, som ikke er tidssvarende og er præget af egen opvækst. Hun har meget fokus på dialogen, sproget og hvordan man siger tingene til sine børn, hvor de føler sig set og forstået. Hun er god til at vende udfordringerne på hovedet og give os en ny vinkel på dem.
Sophia startede med at besøge vores hjem og vores drenge, og det var en god måde at starte op på. Det har været et forløb, hvor vi har fået lov til at tage det i vores eget tempo. Vi har haft behov for tid mellem sessionerne hos hende, til at afprøve de forskellige værktøjer og metoder i drengenes forskellige faser over et halvt år. Sophia har hjulpet os videre og vi er både blevet klogere på os selv som individer, som par og som familie og arbejder meget bedre sammen omkring vores børn.
Vi vil til enhver tid anbefale Sophia til andre. Sophia er fagligt dygtig, hun er åben og ser os uden at dømme. Hun anerkender vores følelse af, at vi har nok at se til, og så hepper hun på os hele vejen”.
“
"Vi vil anbefale Sophia til enhver tid, for Sophia har givet os de værktøjer, som vi havde brug for, og hun forstod at sætte sig ind i vores situation"
Vi var røget ind i et kedeligt mønster, hvor vi råbte af drengene og miskommunikerede. Vores store dreng havde daglige udbrud, hvor han græd og var frustreret, og vi havde mistanke om lavt selvværd. Der var også mange voldsomme konflikter mellem drengene.
Sophia kom hjem til os og mødte vores drenge i trygge rammer. Hun vendte tingene på hovedet og gav os andre vinkler på de svære situationer.
Noget vi var specielt glade for var, at Sophia skabte nogle trygge rammer. Og med hendes faglige dygtighed, følte vi os forstået fra start. Hun hjalp os med at se bag adfærden og bedre forstå, hvorfor vores børn handler, som de gør.
Vi kunne specielt godt lide hendes rolige tilgang, og hvordan hun kunne se bag vores børns adfærd. Og at hun tager udgangspunkt i vores specifikke situationer.
I starten var vi frustrerede og magtesløse, og havde svært ved at løse konflikter mellem drengene, og svært ved at forstå vores store dreng. Nu har vi fået nogle vildt gode redskaber med, som har klædt os på til at være i de svære situationer, og se vores drenge med andre øjne. Vi har nemmere ved at være i konflikterne nu, da vi er meget klogere på vores børn, fordi vi kan se bag om adfærden.
Vi vil anbefale Sophia til enhver tid, for Sophia har givet os de værktøjer, som vi havde brug for, og hun forstod at sætte sig ind i vores situation.
“
"Sophia taler ud fra et dejligt og kærligt børne- og familiesyn. Det er rart at læne sig ind i, og prøve at bringe med hjem i sin egen familie"
Jeg henvendte mig fordi vores familie havde svært ved at lande i, at have fået et ekstra lille familiemedlem. Min store datter reagerede voldsomt på at have fået en lillesøster, og jeg havde fået en belastningsreaktion, efter et turbulent år. Vi havde behov for rådgivning ift hvordan vi bedst kunne hjælpe vores store pige, og for hjælp til at lave nogle nye mønstre herhjemme, så jeg kunne blive mindre belastet.
Jeg valgte Sophia, fordi jeg havde fået hende varmt anbefalet. Og så vidste jeg, at hun var uddannet fra Blackbird Institute, som jeg har et rigtig godt indtryk af.
Sophia var en stor hjælp. Hun gav kærlige og konkrete råd. Lyttede, spejlede og belyste. Min store datter synes stadig det kan være rigtig svært at være storesøster, men nu håndterer vi og oplever det på en anden måde. Jeg tror på, at min datter i højere grad, føler sig set og mødt nu, end før vi startede hos Sophia. Meget af arbejdet handlede også om mig og mine mønstre. Sophia var virkelig en god sparringspartner, og hjalp mig til en bedre forståelse af mig selv.
Sophia taler ud fra et dejligt og kærligt børne- og familiesyn. Det er rart at læne sig ind i, og prøve at bringe med hjem i sin egen familie.
Det er dejligt at være til sessioner hos Sophia, man føler sig tryg, velkommen og set i et kærligt lys - selv når man taler om situationer, hvor man ikke har været den bedste version af sig selv.
Sophia så både på vores familie som en helhed, og på hvert enkel af os som individ. Hun hjalp os til at sætte en bedre, mere holdbar kurs. Problemerne forsvandt ikke med et trylleslag - de er der endnu. Men vores tilgang til dem er anderledes, og vores bevidsthed om dem gør, at vi ofte får truffet nogle andre og bedre valg for os selv og vores familie.
Jeg kan varmt anbefale et forløb hos Sophia. Af grundene ovenfor
Og så vil jeg bare sige tusind tak, for et dejligt forløb 🙂
Er det tid til at gøre noget andet? Er du klar til at gøre noget ved de udfordringer, du har med dit barn?< Så kan du booke en afklarende samtale med mig lige her