Trodsalderen: Hvad der sker i dit barn, og hvordan du hjælper dit barn bedst igennem denne fase

Mit barn lyver

- Find ud af hvorfor dit barn lyver, og hvad du kan gøre


Hvis du har et barn, der lyver, kan det være, du føler det som et tillidsbrud, og som noget, du er nødt til at gøre noget ved.

...for hvis det bliver normalt for dit barn at lyve - skal du så hele tiden gå og være i tvivl og tænke "Lyver mit barn mon nu igen?"
Så du hele tiden må bruge krudt på at tjekke efter, hvad der er sandhed, og hvad der er løgn?

Det kan være, at du har tænkt tanken: "Hvis jeg ikke får det stoppet med det samme, så tror mit barn nok, at det er okay at lyve i det hele taget".

Men måske er det ikke sådan, det hænger sammen? 

Læs videre, hvis du vil blive klogere på, hvorfor børn lyver. Og hvad du kan gøre for at stoppe dit barn, så det at lyve ikke bliver en vane.


Når dit barn lyver, vil det ofte være sidste udvej

Jeg vil starte med at sige, at det sandsynligvis ikke er sådan, at dit udspekuleret udtænker, at ville lyve.

For sådan er børn faktisk ikke.

Når dit barn lyver, kan det være, fordi det er for svært at fortælle sandheden.

Dit barn vil egentlig helst undgå at lyve, for det føles ikke rart indeni, når man lyver.

Gå ud fra det her:

Dit barn vil egentlig helst fortælle sandheden… men i dit barns verden kan det i situationen virke som den bedste udvej at lyve.

Faktisk er det sådan, at dit barn kun lyver, hvis det føles for svært at gøre noget andet.

At lyve er med andre ord sidste udvej.

Her er eksempler på, hvorfor børn lyver

Derfor er det smart at skrue op for nysgerrigheden, hvis du opdager, at dit barn lyver.

Her er nogle eksempler på grunde til, at børn lyver:

Nora på 10 år løj og sagde, at det gik godt i skolen - selvom hun faktisk blev drillet. Da hendes mor spurgte ind, kom det frem, at Nora ikke ville bekymre hende. Fordi moren selv havde været tynget af en dårlig leder på sit arbejde i noget tid. Nora ville skåne sin mor, for hun havde ikke lyst til, at hendes mor skulle blive endnu mere bekymret.

Sander på 7 år løj om sine problemer med at gå på toilettet. Han skjulte, at han tit havde hård mave, fordi han før havde prøvet at få noget flydende ‘medicin’, som han fik opkastfornemmelser af, og det ville han gøre alt for at undgå.

Det er selvfølgelig ikke en god løsning at lyve. Og naturligvis skal dit barn lære, at der er andre (og bedre) handlemuligheder.

Og hvordan gør man så det?


Mit barn lyver

Mit barn lyver - hvad gør jeg?

Du har helt sikkert prøvet at sige noget i stil med det her til dit barn:

“Jeg vil ikke have, at du lyver.”

“Stop så med at lyve, jeg vil ikke acceptere det.”

Desværre hjælper det sjældent. For dit barn ved godt, at du ikke vil have, at det lyver.

Når du kun siger, hvad du vil have, at dit barn stopper med, viser du ikke interesse for, hvad der faktisk sker indeni dit barn.

Altså - hvis du kun har fokus på, at dit barn skal stoppe med at lyve, går du glip af den gode information, der faktisk ligger i løgnen. Og som du kunne have fået fat i, hvis du havde været mere nysgerrig på dit barn.

Hav i stedet fokus på at blive klogere på, hvad dit barn synes det er svært at fortælle sandheden om.

Det kan for eksempel lyde sådan her:

“Prøvede du at passe på mig, da du fortalte mig, at det gik godt henne i skolen, selvom det ikke gjorde? Ville du ikke gøre mig urolig?”

Eller gæt på, hvad du tror, at dit barn tænkte, og spørg om det var sådan det var:

“Havde du slet ikke lyst til at tage medicinen som sidst, og så lod du være med at fortælle mig, hvor dårlig din mave egentlig havde det… Var det sådan?”

Og så kan det være en god idé, at dit barn ikke føler sig forkert.


Så du for eksempel siger:

“Jeg er ked af, at det var så svært for dig, og at du ikke syntes, at du kunne fortælle mig om det. Så du skulle gå alene med det. Det må have været svært… Var det dét?”


Og lige for at sige det helt tydeligt: Jeg synes heller ikke, at det er i orden, at mine børn lyver. Men mit hovedfokus ligger på at finde ud af, hvad der ligger bag løgnen.


Det at lyve vil aldrig være førstevalget for dit barn.

Derfor vil det være bedre at have fokus på at få snakket om, hvad det er, dit barn synes er svært at fortælle sandheden om.

For det er dén snak, der for alvor vil gøre forskellen for dit barn.


Hvis du kan mærke, at udfordringerne med dit barn har taget overhånd. Måske er der alt for mange løgne, og det er ikke til at nå ind til dit barn, fordi det har været svært i lang tid. Og du har brug for noget mere end et par gode råd til at knække koden til, hvordan du får vendt den dårlige spiral med dit barn. 


Hvis du har det sådan, så lov mig, at du gør noget. For så er det tegn på, at der skal noget mere til. Og der er ikke nogen, der er tjent med, at tingenes tilstand bliver værre og værre. 

Jeg vil smaddergerne hjælpe dig og din familie.

Jeg hjælper helt almindelige familier, som er stødt på noget, der er svært med deres barn. 

Jeg skræddersyr forløb til familier, hvor jeg hjælper med helt konkrete ting, du kan gøre anderledes i de udfordrende situationer med dit barn. Så konflikterne ikke slider jer op - men så du finder ud af, hvad der faktisk skal til for at du kan nå ind til dit barn. Så I kan få overskud og glæden tilbage i jeres familie. 

Læs mere om mine forløb med familierådgivning her.

Hvis du allerede nu kan mærke, at du gerne vil have hjælp, kan du booke en afklarende samtale med mig. Samtalen er gratis, og du kan bruge den til at blive klogere på, hvordan jeg kan hjælpe din familie. 

Og uanset hvad så hepper jeg på dig og din familie ❤️


Bedste hilsner

jeg raaber af mit barn
Slip for de opslidende konflikter med dit barn

Vil du gerne have færre konflikter med dit barn i hverdagen?

- Så har jeg lavet en guide til dig

Med guiden kan du finde ud af, hvordan du kan gå til konflikterne med dit barn på en ny måde, så I kan få tilliden, overskuddet og kærligheden tilbage i jeres hverdag og mellem jer.

Lidt om mig

Det gør en verden til forskel - for dig og for dit barn - hvis du møder dit barns udbrud og følelser på en anden måde, end du gør i dag. Hvis du virkelig forstår, hvad det er, dit barn har brug for, når bægeret flyder over. Den indsigt vil jeg gerne give dig. For det var det, der gjorde en verden til forskel for mig. Og nu kan jeg bare nyde hverdagen med mine børn. 

>