Trodsalderen: Hvad der sker i dit barn, og hvordan du hjælper dit barn bedst igennem denne fase

Børns vrede

Sådan gør du, når dit barns vrede fylder alt for meget

Fylder konflikterne med dit barn alt for meget, og har du prøvet alt for at løse dem og nå ind til dit barn? 

Oplever du, at der ikke er noget, der virker, men du stadig står med et vredt barn? 


Måske genkender du at:

  • dit barn har svært ved at acceptere et nej 
  • dit barn råber og slår 
  • du går på listefødder for ikke at trigge dit barn 
  • det er ofte små ting, der udløser vreden

Jeg er familierådgiver, og derfor taler jeg med rigtig mange forældre, der er slidt op af deres børns vrede, og som har prøvet alt. Og det er virkelig hårdt at stå der. Og derfor er jeg så glad for, at du er landet her, for jeg vil rigtig gerne give dig en hjælpende hånd. 


Du kan læse om:

- Når børns vrede fylder for meget - og hvorfor det er svært at sætte grænser

- Derfor bliver dit barns vrede trigget i kravsituationer

- Sådan gør du, hvis dit barns vrede bliver voldsom

- Sådan gør du, hvis du har brug for mere hjælp


Jeg vil fortælle dig om børns vrede og først kan du blive klogere på, hvad der egentlig sker, når dit barns vrede fylder alt for meget.


Børns vrede - hvad sker der egentlig? - derfor fylder vreden så meget

“Gid du var død - jeg prikker dine øjne ud!”

Det fortalte nogle bekymrede forældre mig, at deres dreng på 6 år havde sagt til dem. De var ret rystede, og det kan jeg virkelig godt forstå.

For det kan virkelig lyde voldsomt, og måske har du svært ved at kende dit barn, når vreden fylder det hele. 

For sådan er det faktisk for rigtig mange børn, at de har svært ved at regulere deres følelser - særligt når de er vrede, frustrerede og kede af det.
Se for eksempel her i DRs program om børns følelser - situationen med drengen, der bliver så vred og ked af det, vil du måske genkende.

Når en følelse fylder, så har barnet svært ved at komme væk fra følelsen og på samme tid er det virkelig ikke rart at være fyldt op af vrede. Så barnet vil prøve at komme af med vreden. For eksempel ved at komme med  heftige og voldsomme udsagn. 

Jeg vil gætte på, at hvis du oplever, at dit barn siger grimme ting, så reagerer du instinktivt og sætter en tydelig grænse

Og så har du nok også oplevet, at det ikke rigtig virker - måske føles det ligefrem som om det bliver værre? 

Det er fordi dit barn er blevet ‘taget’ af følelsen og ikke er i stand til at gøre noget andet, når vreden kommer. Fordi et barns hjerne er umoden og er endnu ikke så godt gearet til at regulere sine følelser. 

Det er en proces, der tager tid.

Og hvad gør man så?

Det kunne jeg godt tænke mig at forklare dig, og jeg kunne godt tænke mig at give dig noget, som du faktisk kan bruge i praksis, som har en reel værdi - derfor har jeg lavet en bonus.


skaeld ud

Bonus til dig om børns vrede
Hør mit oplæg og få 3 konkrete ting, du kan bruge næste gang dit barns vrede fylder alt for meget. 

Ja tak, jeg er klar til at nå ind til mit barn, når vreden fylder alt for meget.

Det kan også være, at du lige vil blive lidt klogere på, hvorfor dit barns vrede tit viser sit i kravsituationer - for eksempel, når I skal ud af døren?

boerns vrede

Derfor viser børns vrede sig ofte i kravsituationer

Måske oplever du, at alt fungerer rigtig fint med dit barn, så længe I laver ting, som dit barn godt kan lide …og så længe du ikke siger nej til dét, dit barn beder om. 

Men så snart, der kommer en kravsituation, hvor dit barn skal gøre noget, som du har brug for, siger dit barn nej. For eksempel når I skal ud af døren. Eller hvis du beder dit barn om at slukke for skærmen, fordi I skal spise aftensmad

…Så oplever du måske, at dit barns vrede rejser sig som en bølge, der bare ikke stopper. Og mange gange ender det i en konflikt mellem jer.
Kender du det?

Så er du i hvert fald ikke den eneste. For det er dét som jeg ofte hører med de familier, som jeg har i familierådgivning: Nemlig, at når der kommer en kravsituation, så vil dit barn ikke noget som helst. 
(Læs her, hvis du vil vide mere om, hvad en familierådgiver egentlig er)

Alt har kunnet gå helt fint indtil da, men når aftensmaden står klar på bordet, så kommer det helt store vredesudbrud. 

Hvordan kan det være?

Grunden er, at når du vil have dit barn til at gøre noget, som det ikke har lyst til, så er dit barn sammen med dig, som det er tryg ved, og så kan dit barn mærke sin modstand og sine følelser meget tydeligere. 

Samtidig vil det være startskuddet til, at der kan komme nogle af de følelser op, som dit barn har holdt lidt nede i løbet af dagen. 

På den måde kan man sige, at dit krav bliver startskuddet til at alle følelserne kan boble op. 

Jeg snakker med rigtig mange familier, som siger, at deres barn er god til at passe ind og opføre sig ordentligt i børnehaven/skolen. 

Men når de holder følelserne nede, betyder det ikke, at følelserne forsvinder. De bliver bare trykket ned.

Så når dit barn for eksempel blev skældt ud af læreren henne i skolen, selvom det egentlig var hendes sidekammerat, der snakkede, så trykkede hun vreden ned i stedet for at vise den.. 

Eller hvis dit barn oplevede at blive puffet til af nogle af de store drenge henne i børnehaven - men kunne ikke sige noget, fordi der ikke var nogen voksne i nærheden. 


Når du stiller et krav til dit barn, er der kontakt, og så kan vreden komme ud

Hvis dit barn har lært at regulere sine følelser og ikke viser sin vrede på steder, hvor der ikke er plads eller ressourcer til at tage sig af den, så er det bestemt en god ting.

Vores børn er igennem hele barndommen i proces med at lære at regulere deres følelser. Det betyder for eksempel, at de gemmer på følelser, der sker i løbet af dagen. At kunne regulere sine følelser er en rigtig god egenskab. Hvis der ikke er ressourcer til at håndtere, at dit barn bliver ked af det i skolen eller børnehaven, er det jo en god ting, at dit barn holder følelsen nede. 

Det er faktisk rigtig smart, at vi er indrettet på den måde.  

På den anden side har det også en pris, når dit barn holder sine følelser nede, for de forsvinder ikke. Tværtimod bliver de ofte mere presset sammen. Akkurat som hvis du venter med at sige noget til din partner, selvom det han gør, irriterer dig helt vildt. Hvis du venter for længe med at sige noget, så kan en lille ting nærmest eksplodere til sidst. Det gætter jeg på, at du har prøvet?

Dit barns følelser hober sig op på samme måde.

Og følelserne, der er blevet holdt nede, kommer så typisk ud, når der kommer en kravsituation. Og særligt, hvis kravsituationen er hjemme hos jer, fordi dér er dit barn allermest tryg. Og derfor vil alle de værste følelser som vrede og frustration helt naturligt komme op lige præcis, når dit barn er sammen med dig. 

Jeg kan på den anden side godt forstå, hvorfor det ikke føles specielt godt at være den, som dit barn altid er vred på. Også selvom måske du godt inderst inde ved, at det er en tillidserklæring. For helt ærligt, det er bare virkelig irriterende at have et barn, der råber “Jeg gider ikke at spise din klamme aftensmad” - eller “Jeg hader dig”. 

Hvad gør du så?

Det vil jeg rigtig gerne give dig nogle konkrete værktøjer til. Og derfor har jeg lavet en særlig bonus til dig, der kæmper med at knække koden for dit barns vrede. For i mit arbejde med familier, har jeg fundet ud af, hvad der faktisk virker. Og det vil jeg smaddergerne fortælle dig om - læs mere i boksen herunder.


skaeld ud

Bonus til dig om børns vrede
Hør mit oplæg og få 3 konkrete ting, du kan bruge næste gang dit barns vrede fylder alt for meget. 

Ja tak, jeg er klar til at nå ind til mit barn, når vreden fylder alt for meget.

 


Det kan måske være fint at børns vrede mest viser sig derhjemme i trygge rammer... Men hvad nu hvis det tager overhånd, og dit barns vredesudbrud bare fylder alt for meget derhjemme?

boerns vrede

Vredesudbrud børn - har du et barn, der råber, slår og reagerer alt for voldsomt?

Måske har du et barn, der er meget temperamentsfuld og bliver meget vred. Et barn der skriger meget - også selvom du måske bare har bedt dit barn om at slukke for skærmen, helt som du plejer? 

Vredesudbrud fra børn kan nemlig være meget voldsomme, og det vil jeg rigtig gerne gøre dig klogere på i det næste. Vredesudbrud kan opstå nærmest ud af ingenting og kan ende med at fylde det hele.


Måske har du oplevet noget, der minder om det her, som en mor fortalte mig om:  

“Vores 7 årige datter, Emma har dagligt kæmpe vredesudbrud, og vi føler, at vi er endt i en negativ spiral, hvor vi frygter, at det går ud over hendes selvværd.
Hun får kun positive tilbagemeldinger fra skolen. Her siger de, at hun trives okay socialt og at hun også er god til at følge med fagligt. 
Men ligeså snart hun kommer hjem, får hun kæmpe vredesudbrud, hvor hun råber og slår. Det starter som regel med de mindste ting. Som at vi skal spise aftensmad, eller hun skal slukke skærmen eller at hendes lillesøster kommer til at snitte hende, når hun går forbi. 
Hun råber og slår, og er ikke til at trænge igennem til hende, når hun har et vredesudbrud.
Det er virkelig opslidende, og vi føler, at vi har prøvet alt. Været anerkendende, lyttet, sat hårde grænser og vi har også prøvet bløde grænser. Intet af det har hjulpet, og nu har vi altså brug for at gøre noget andet”. 


Hvis du har oplevet noget, der minder om det her, så tror jeg, at denne her særlige bonus er noget for dig. 

skaeld ud
skaeld ud

Bonus til dig om børns vrede
Hør mit oplæg og få 3 konkrete ting, du kan bruge næste gang dit barns vrede fylder alt for meget. 

Ja tak, jeg er klar til at nå ind til mit barn, når vreden fylder alt for meget.


Og måske har du prøvet det hele, og der er ikke noget, der virker? 


Har du brug for mere, fordi dit barns vrede fylder for meget, og de gode råd ikke er nok?

Måske har du det sådan, at du er forbi alle de gode råd, og bare har brug for en skræddersyet indsats, som tager fat om de ting, som lige præcis du og din familie har brug for, så I kan få vendt den negative spiral?

For nogle gange skal der noget nyt input til, for at man kan gøre tingene anderledes. 

For jeg gætter på, at du allerede har prøvet at gøre alt hvad du kan, og hvis du havde kunnet vende situationerne og nå ind til dit barn, så var der ikke noget, du hellere ville... er det ikke rigtigt? Og det kan jeg rigtig godt forstå. 


Har du svært ved at knække koden for, hvad du skal gøre for at gøre noget anderledes i den konkrete situation, når dit barns vrede bare fylder alt for meget?
Måske er det tid til at række ud og få noget hjælp. Jeg vil i hvert fald smaddergerne hjælpe dig og din familie. 

Vi kan jo starte med at tage en snak. Du kan booke en afklarende samtale med mig lige her. Det er gratis og uforpligtende - for det skal føles rigtigt for dig og for mig. 

Uanset hvad så hepper jeg så meget på dig og din familie ❤️

Bedste hilsner

jeg raaber af mit barn
Slip for de opslidende konflikter med dit barn

Vil du gerne have færre konflikter med dit barn i hverdagen?

- Så har jeg lavet en guide til dig

Med guiden kan du finde ud af, hvordan du kan gå til konflikterne med dit barn på en ny måde, så I kan få tilliden, overskuddet og kærligheden tilbage i jeres hverdag og mellem jer.

Lidt om mig

Det gør en verden til forskel - for dig og for dit barn - hvis du møder dit barns udbrud og følelser på en anden måde, end du gør i dag. Hvis du virkelig forstår, hvad det er, dit barn har brug for, når bægeret flyder over. Den indsigt vil jeg gerne give dig. For det var det, der gjorde en verden til forskel for mig. Og nu kan jeg bare nyde hverdagen med mine børn. 

>