Hvor tit leger du med dit barn?
Altså rigtig leger?
Jeg møder mange forældre, der synes, at de ofte leger med deres barn.
Men når vi så får snakket om, hvordan de faktisk leger med deres barn, viser det sig, at de samtidig med legen også har gang i andre ting.
Som når de:
- Lige tjekker deres mobil
- Lige skal op og røre i gryden til aftensmaden
- Lige kommer til at indskyde sætninger som: "Sofapuden bliver beskidt, når den ligger på gulvet" eller "Hvorfor har du næsten ikke spist af din madpakke i dag?"
Selvom vores børn er glade for, når vi er med til at lege, så kan de mærke det. Mærke, når vi forældre ikke er helt til stede.
Og når vi ikke er helt til stede, kommer vores børn til at føle, at de ikke er så vigtige. Og i længden kan det påvirke vores kontakt til dem - og det kan påvirke deres selvværd.
Legen med dit barn er derfor vigtig. Og hvis du leger med dit barn på den særlige måde, jeg vil fortælle om, kan det blive en nøgle til, at I får en helt særlig og tæt relation. Og så vil den oven i købet booste dit barns selvværd.
Som forælder synes jeg det er kedeligt at lege...
"Men jeg har slet ikke lyst til at lege" hører jeg mange forældre sige.
Eller "Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv - der er ikke nogle af de ting, som mit barn kan lide at lege, som jeg synes er sjove".
Og ja - for de fleste af os, er det laaaang tid siden, at vi har leget.
Men måske kan vi udfordre os selv. Se det som en investering i vores barn.
For at lege med dit barn er en genvej til dit barns hjerte:
- Min mor er interesseret i min verden.
- Det jeg laver er også vigtigt.
Sideeffekten er tit at du får indblik i nogle flere ting om, hvad der foregår inden i dit barn. Det er en dør ind til dit barns verden.
Og det kan åbne mange døre. Forældre oplever tit, at deres barn fortæller dem meget mere. Og så er der det med selvværdet. Dit barns selvværd får et boost.
Så hvordan leger du sammen med dit barn, og hvilke rammer skal der til for at det bliver en leg, der får os tættere og som booster mit barns selvværd?
Lad dit barn styre legen
Når man sætter legen op, er det vigtigt, at dit barn styrer. Men hvorfor egentlig det?
Tænk over, hvor meget af dit barns dag, der bliver styret af andre:
”Du skal op, du skal have tøj på, spise morgenmad”.
”Nu skal du i skole. Husk skiftetøj, for du skal til fodbold bagefter. Når du kommer hjem skal du lave lektier”.
”Jeg vil gerne have, at du lige hjælper med at tage ud af bordet”.
Det er helt fint, at der er krav og at børn skal gøre forskellige ting i løbet af dagen. Men det har også brug for at mærke sig selv og finde ud af, hvad det selv vil. Selv lege og selv styre.
Og så er det smaddergodt, hvis dit barn indimellem også får lov til at styre.
Dit barn kan lege med andre børn og kan styre legen.
Men det er alligevel noget helt særligt for et barn at lege med sin mor eller far. Som forælder har du en helt særlig plads hos dit barn. Og hvordan du leger med dit barn, kan få en utroligt stor betydning for jeres relation.
Når dit barn styrer, vil det lære at mærke, hvad det har lyst til. At finde ud af, hvornår I skal lege noget andet. Og hvordan legen skal leges.
Sådan sætter i legen op
Sæt mindst 10 minutter af.
Det er fint kun at tage 10 minutter i starten, så du kan vænne dig til det.
Det kan være hver dag eller bare én dag om ugen.
Sæt et minutur på 10 minutter og fortæl, hvad der skal ske:
”Nu skal vi lege, og det er dig, der bestemmer”.
Prøv at holde dig fra at fortælle om, hvordan man gør noget på den rigtige måde. Dit barn hører rigeligt af gode råd.
Dit barn har mest af alt brug for nogen, der tror på, at han tænker godt.
Det kan sagtens være, at dit barn vil lave noget, du synes er fjollet. Men prøv at holde igen med kommentarerne og lad dit barn styre.
Legen er et vindue ind til dit barns verden - og derfor er legen også spændende for dig
Lad dig rive med af lege
Hvis du har svært ved at se det spændende i at køre med en bil i sandkassen eller at dukkerne er til teselskab, så prøv at være interesseret, fordi dit barn er interesseret.
Undersøg hvad dit barn synes er spændende.
Prøv at udfordre dig selv: Kan du sætte dig ind i, hvad det er for en verden, dit barn synes er spændende?
For måske er det faktisk en sjov leg. Det kunne være, at noget af modstanden mod at lege er noget, du selv mødte dengang du voksede op? Hvordan var det, da du var barn? Kunne dine forældre lege eller var det også svært for dem?
Kan du slet ikke få hul på at lege og synes du bare, at det ikke gør nogen forskel. Måske ligger der en irritation nedenunder, som gør at det hele tiden føles som om du kommer længere væk fra dit barn i stedet for tættere på?
Sig til. For så kan jeg hjælpe.
Jeg hjælper familier, der elsker deres børn overalt på jorden, men som er løbet ind i noget, der er svært. Og hånden på hjertet. Det gør vi nok allesammen på et eller andet tidspunkt. Find en tid i min kalender, og så kan vi tage en snak om, hvordan jeg kan hjælpe din familie. Book en afklarende samtale
Når du leger med dit barn på denne her måde, kan du forvente, at dit barn vil elske dig for det.
Det kan være du oplever, at dit barn får et særligt glimt i øjnene – og måske er der noget i jeres relation, som bliver bedre og dybere.
For det er ikke rart altid at være den lille og den, der ikke ved så meget.
Som menneske er det godt at vide, at man kan styre.
Ellers kan det være svært at tage styringen med sig selv og også overfor alle andre, som fx i skolen. Dit barns største rollemodeller er sine forældre, så hvis DU viser, at du tror på, at dit barn kan styre, så batter det. Det lover jeg. Der kommer point ind på selvværdskontoen.
Det er jo egentlig logisk nok - selvom vi måske ikke altid tænker over det. lever vores barn et liv, hvor det hele tiden bliver styret. Når det så kommer i 9. klasse forventer vi pludselig, at vores barn selv kan tage beslutninger. Men hvordan skal det kunne det, når det aldrig har lært det?
Hvis du leger med dit barn på dets egne præmisser vil dit barn få en bedre selvfølelse og vil blive bedre til at mærke sig selv og sige til og fra.
Specialtid med teenagere
Med teenagere er det lidt anderledes:
Hvis du har en teenager, kan du sætte dig op på teenagerens værelse og fx sidde og læse en bog. Du kunne sige: "Må jeg sidde heroppe lidt?" Bare at være der og at du kommer op, vil betyde noget. At du er der på din teenagers præmisser. Også selvom det måske ikke bliver sagt højt.
Det kan være, at I snakker, det kan også være, at I bare er stille. Det vigtigste er, at være nysgerrig og interesseret. Prøv at lade dette være en fristund uden gode råd.
Det vil gøre en forskel - også selvom din teenager måske ikke kan udtrykke det direkte.
Oplever du, at du er kørt fast i de samme udfordringer i hverdagen med dit barn? Leder du efter metoder eller redskaber, der kan hjælpe dig?
Overvejer du om din familie har brug for hjælp? Måske er det okay at bede om hjælp til det, der er svært?
Jeg tilbyder en afklarende samtale, så vi sammen kan tale om, hvad din familie har brug for. Tryk på knappen, så kommer du til min kontaktside, hvor du kan booke en gratis afklarende samtale.
Går du rundt og overvejer, om I har brug for hjælp fra en familierådgiver i din familie? Så vil jeg gerne invitere dig til en uforpligtende snak med mig, hvor jeg vil hjælpe dig med at vurdere det (og jeg lover dig at være ærlig). Book en afklarende samtale